Waarom NATULIQUE natuurlijke conserveringsmiddelen gebruikt

Conserveringsmiddelen? Zijn conserveringsmiddelen niet hetzelfde als parabenen? En is NATULIQUE niet een natuurlijk merk?

Ja, dat is Natulique, en toch willen we er altijd zeker van zijn dat onze producten veilig zijn om te gebruiken voor jou en voor je klanten.

Dat doen we door natuurlijke conserveringsmiddelen te gebruiken.

Vrij van Parabenen

Het belang van conserveermiddelen

Conserveermiddelen worden – zoals de naam al zegt – aan een product toegevoegd om het in de loop van tijd te helpen conserveren (langer houdbaar maken). Dit wordt gedaan om het product veilig te maken voor gebruik door te voorkomen dat het bederft.

Omdat haarproducten water bevatten, en een pH-waarde en temperatuur hebben waar bacteriën dol op zijn, zijn ze een potentiële broedplaats voor bacteriën. Zo’n beschimmeld of slecht product kan leiden tot mogelijke irritatie of infectie. Conserveringsmiddelen zijn dus erg belangrijk voor de veiligheid van de gebruiker.

Maar ook al zijn conserveringsmiddelen noodzakelijk, ze zijn niet allemaal veilig. Daarom gebruiken wij natuurlijke conserveringsmiddelen om de houdbaarheid van onze producten te verlengen, bederf tegen te gaan en de geur en effectiviteit te behouden. Onze producten moeten immers het verzendingsproces vanuit Denemarken overleven, en ze kunnen een tijdje in een winkel of magazijn liggen voordat iemand ze koopt.

Wat zijn natuurlijke conserveringsmiddelen?

Natuurlijke conserveringsmiddelen zijn ingrediënten die voorkomen dat producten voortijdig bederven en die – in tegenstelling tot synthetische conserveringsmiddelen – in de natuur voorkomen.

Er zijn twee soorten natuurlijke conserveringsmiddelen:

  • Antimicrobiële conserveringsmiddelen voorkomen de groei van bacteriën, schimmels en gisten.

  • Antioxidanten voorkomen oxidatie. Antioxidanten moeten altijd gecombineerd worden met een antimicrobieel conserveermiddel, omdat antioxidanten op zichzelf geen conserveringsmiddelen zijn, waardoor ze de groei van bacteriën niet voorkomen.

Regelgeving

In de EU hebben we zeer strenge regels als het gaat om conserveringsmiddelen en productveiligheid.

Alle cosmetische producten moeten een zogenaamde microbiologische test ondergaan. Deze test is bedoeld om aan te tonen dat er geen bacteriën in het product kunnen groeien en is zeer belangrijk om er zeker van te zijn dat het product veilig is voor gebruik.

Waarom natuurlijk?

Synthetische conserveringsmiddelen, meestal parabenen genoemd, zijn slecht voor de mens en slecht voor het milieu.

In 2004 werden in een Brits onderzoek sporen van vijf soorten parabenen gevonden in het borstweefsel van 19 van de 20 vrouwen. Dit betekent dat de studie bewees dat parabenen in staat zijn door de huid te dringen en in het lichaam te blijven.

Parabenen verstoren de hormoonfunctie door oestrogeen na te bootsen. Te veel oestrogeen kan leiden tot een toename van de deling van borstcellen en de groei van tumoren, waardoor parabenen in verband worden gebracht met borstkanker en voortplantingsproblemen.

Maar parabenen zijn niet alleen slecht voor mensen, ze zijn ook van invloed op het milieu. Uit een studie van zeedieren blijkt dat parabenen kunnen worden aangetroffen in de lichamen van dieren als dolfijnen, walvissen, zeehonden, ijsberen en otters. De onderzoekers achter de studie geloven dat deze parabenen afkomstig zijn van producten die we hebben gebruikt, in het rioolwater zijn gespoeld en in het milieu terecht zijn gekomen.

Om deze redenen raden wij aan om parabenen in uw cosmetica altijd te vermijden.

Sommige mensen denken dat natuurlijke conserveringsmiddelen niet zo effectief zijn als parabenen, maar dat is gewoon niet waar. Er zijn veel verschillende synthetisch-vrije conserveringsmiddelen op de markt die net zo effectief zijn. Wij zien dus niet de noodzaak in van het gebruik van conserveringsmiddelen die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid en het milieu, alleen maar omdat ze goedkoper zijn dan het goede spul.

Natuurlijke conserveermiddelen in NATULIQUE producten

Natural Preservatives

Het is altijd een goed idee om verschillende natuurlijke conserveringsmiddelen te combineren, dus gebruiken we er veel verschillende in onze producten:

  • Potassium Sorbate is een natuurlijk wit zout en is een antimicrobieel natuurlijk conserveringsmiddel. Het is zo natuurlijk dat het ook in voedsel wordt gebruikt! Voor haarproducten is het een goed alternatief voor synthetische parabenen.

  • Natriumbenzoaat is ook een zout en het komt van nature voor in appels, veenbessen, pruimen en kaneel. Dit conserveermiddel moet worden gecombineerd met andere conserveermiddelen, en werkt geweldig samen met kaliumsorbaat om gist en schimmels tegen te gaan! Net als zijn partner is dit conserveermiddel zo natuurlijk dat het ook in voedsel wordt gebruikt.

  • Natrium Gluconaat – ook een zout – voorkomt de groei van microben in onze producten om ze veilig te houden voor onze kappers en hun klanten. Het voorkomt ook verkleuring van het product na verloop van tijd, en het helpt onze producten om beter te schuimen.

  • Rozemarijnbladextract zorgt er, naast het stimuleren van de haarzakjes en de ontstekingsremmende eigenschappen ook voor dat er chemische reacties kunnen zorgen voor oxidatie van het product.

  • Grapefruit Zaad Extract is een natuurlijke antioxidant afkomstig van de zaden en pulp van de grapefruit. Het heeft antibacteriële, antischimmel en antimicrobiële eigenschappen om de houdbaarheid van NATULIQUE-haarkleuring te verlengen.