Vegan en cruelty-free, wat betekenen deze termen?

vegan
‘’Deze crème is vegan, deze shampoo is cruelty-free’’. Wat betekent het en wat zegt het over de kwaliteit van een product?


De woorden vegan en cruelty-free worden steeds populairder. Het is mooi om te zien dat er steeds meer bewustwording ontstaat over het gebruik/misbruik van dieren in de cosmetica-industrie. Toch blijft het lastig; waar let je op en wat betekenen deze termen eigenlijk? Gezondheidswetenschapper Yentl Murk Jansen legt je er alles over uit.

Wat betekenen vegan en cruelty-Free eigenlijk?

De woorden vegan en cruelty-free worden vaak door elkaar gehaald, door elkaar gebruikt of zelfs misbruikt. Vegan komt van het woord veganistisch en wordt beschreven als; ‘’geen dierlijke producten etend of op een andere manier gebruikend’’. In cosmetica versta ik onder het woord vegan dat er geen dierlijke ingrediënten worden gebruikt in een cosmeticaproduct. Cruelty-Free betekent letterlijk ‘’dierproef-vrij’’. Ik vind cosmetica pas cruelty-free als zowel de ingrediënten, bijproducten als het eindproduct niet zijn getest op dieren én dieren geen leed is toegedaan tijdens het maken van de producten.

Het probleem is dat deze termen vaak door elkaar worden gebruikt en soms als hetzelfde worden gezien. Als een product vegan is betekent dit nog niet dat het dierproef-vrij is. Als iets cruelty-free is, betekent dit niet dat er geen dierlijke ingrediënten in een product zitten. Het is dus enorm lastig! Daarnaast is de regelgeving rondom vegan en cruelty-free gecompliceerd. Op internet lees je veel over addertjes onder het gras en merken die deze woorden misbruiken. Let dus altijd goed op wat je koopt en lees de etiketten goed.

Hoe weet je of een product echt vegan en cruelty-free is?

Als je mijn artikelen vaker leest weet je dat ik dit vaker zeg; let op de juiste certificeringen! Als je een product wilt wat vegan en cruelty-free is kan je het beste kijken naar de certificeringen van de Vegan Society. Deze non-profitorganisatie is de bedenker van het woord ‘vegan’ en promoot veganisme al sinds 1944.

vegan

Waar staat deze certificering voor?

Voordat een product het zonnebloemlogo van de Vegan Society mag dragen, moet het aan strenge criteria voldoen. De belangrijkste daarvan is: “Bij de vervaardiging en/of ontwikkeling van het product, en indien van toepassing de ingrediënten ervan, mag geen enkel dierlijk product, bijproduct of dier worden gebruikt of zijn gebruikt, noch mogen er dierproeven op zijn uitgevoerd”. Zoals je ziet focust deze certificering dus op vegan én cruelty-free. Dit maakt deze certificering van de Vegan Society ook zo bijzonder. Producten met dit certificaat zijn niet op dieren getest – en zijn dat ook nooit geweest. Hierbij richten ze zich zowel op de ingrediënten als het eindproduct en zitten er geen dierlijke ingrediënten in de producten. Ook wordt de registratie van elk product jaarlijks vernieuwd om ervoor te zorgen dat de informatie juist en up-to-date is.

Altijd kiezen voor vegan of cruelty-free producten?

Het antwoord op deze vraag is lastig. In principe zou ik ja zeggen; vegan en cruelty-free is beter en essentieel voor het welzijn van de dieren. Het lastige is alleen dat het niet zo is dat als een product vegan of cruelty-free is dit iets zegt over de kwaliteit van een product. In een vegan product kunnen ook schadelijke ingrediënten zitten die invloed hebben op je gezondheid en je brein. De woorden vegan en cruelty-free zeggen dus alleen iets over de oorsprong en het testen van de ingrediënten en het product, niets over de kwaliteit van een product. Verder kunnen dierlijke ingrediënten ons soms een beter product geven. Bijvoorbeeld zijde in haarproducten kan ons haar (mits dit kwalitatieve zijde is) super glanzend, zacht en gezond maken. Mijn voorwaarde is dan wel dat een product altijd cruelty-free is. Snap je het nog? Dan gebruik je dus wel een dierlijk product, zijde, maar misbruik je dieren niet. Dit hangt af van de manier hoe je zijde wint en hoe de rupsen zijn behandeld die deze zijde maken. Ik zal hier binnenkort een artikel over schrijven.

Wat gebruik ik voor mijn huid en haar?

Ik gebruik zelf alle huidverzorging van LYKKEGAARD. Deze producten zijn natuurlijk, bevatten geen troep, hebben de juiste certificeringen, laten mijn huid stralen en zijn 100% vegan én cruelty-free! Qua producten voor mijn haar gebruik ik NATULIQUE. Al deze merken komen uit Denemarken, een land met strenge eisen, en passen bij wat ik belangrijk vindt qua ingrediënten en eindresultaat.

bloem

 
YENTL MURK JANSEN
yentle murk jansen natulique lykkegaard gezondheidswetenschapper
Gezondheidswetenschapper
Gericht op ingrediënten in (natuurlijke) cosmetica en de effecten op je gezondheid

Na mijn studie Gezondheidswetenschappen en een Master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences ben ik voor de natuurlijke cosmeticabedrijven NATULIQUE en LYKKEGAARD gaan werken. Hip, kwalitatief, uit Denemarken, Scandinavische uitstraling en gericht op de gezondheid van de mens. Met als doel om de cosmetica- en kappersindustrie transparanter, bewuster en gezonder te maken en iedereen te inspireren die gezonder en gelukkiger wil leven door natuurlijke, luxueuze cosmetica aan te bieden. Ik richt mij vooral op ingrediënten en de werking op het lichaam, met de motivatie om mensen te informeren over het belang van schone cosmetica. Wat je op huid smeert kan namelijk ook in je lichaam terecht komen en een effect hebben op je gezondheid en BrainBalance.

Zelf ben ik al natuurlijke haarproducten gaan gebruiken voordat ik bij deze bedrijven werkte. Niet door de ingrediënten of vanwege mijn gezondheid, maar omdat ik er simpelweg veel mooier en leuker haar door kreeg. Nu ik ook nog eens weet wat voor ingrediënten er in cosmetica zitten en wat natuurlijke ingrediënten ons kunnen bieden ben ik om. Ik bedoel, goede en gezonde producten gebruiken zonder al te moeilijk te doen en ook nog eens mooier haar en een mooiere huid krijgen – perfect.

Mijn doel? Mensen laten zien wat het belang is van kwalitatieve cosmetica met minder slechte stoffen erin, meer transparantie creëren, tips delen en het vooral makkelijker te maken om de juiste keuze te maken. Tijdens mijn studie lag de focus vaak op preventie: voorkomen is beter dan genezen. Precies dat is waar ik mij op wil richten 
DO IT FOR YOUR FUTURE SELF.