DE FEITEN EN FABELS OVER SULFATEN

sulfate free sulfate vrij

De feiten en fabels

Wat is een sulfaat?

Sulfaten zijn oppervlakte actieve stoffen die in producten als shampoo schuimend werken om vuil, olie en resten van bijvoorbeeld stylingproducten uit het haar te verwijderen tijdens het wassen. Sulfaten kunnen deze stoffen verwijderen omdat ze werken als emulgator tussen water en olie. Een emulgator is een stof die ervoor zorgt dat water en olie met elkaar kunnen mengen, waardoor de olie (en ander vet en vuil) uit je haar verwijderd wordt tijdens het wassen. Een sulfaat is dus eigenlijk een ingrediënt dat zorgt voor de functionaliteit van een shampoo; het maakt je haar schoon. En dat is natuurlijk de reden waarom we überhaupt een shampoo gebruiken; om ons haar schoon te maken. Maar waarom is er dan zoveel negativiteit tegenover sulfaten?

Wat is Sodium Lauryl Sulfaat?

De negativiteit tegenover sulfaten is vooral gebaseerd op de stof Sodium Lauryl Sulfaat, ook wel SLS genoemd. Dit is een krachtig sulfaat, wat eigenlijk net iets te goed is in z’n werk. SLS maakt meer schoon dan we willen en tast daardoor je huid barrière aan. Via je hoofdhuid komt deze stof in je bloed terecht en dus ook in je brein. De huid barrière is de buitenste laag van je huid en beschermt ons tegen omgevingsinvloeden en uitdroging (1). Het is een laag die kan voorkomen dat stoffen in je lichaam komen, of ingrediënten juist doorlaten, afhankelijk van de grootte en doorlaatbaarheid van het ingrediënt.

Irritaties door SLS

Aangezien de huid je grootste orgaan is en daarmee een belangrijk afweermechanisme vormt, willen we deze natuurlijk in optimale conditie houden. Helaas kan SLS deze barrière wel aantasten en het is een logisch gevolg dat als er meer stoffen door die barrière heen kunnen, je huid geïrriteerd raakt en kan uitdrogen (2). SLS werkt zo irriterend op de huid dat het zelfs in onderzoeken wordt gebruikt om irritatie op te wekken zodat het kalmerende effect van andere ingrediënten of nieuwe medicatie kan worden getest (3). Wel zijn de bovenbeschreven effecten afhankelijk van de hoeveelheid en de tijd dat SLS op je huid zit. Bij producten die je gelijk afspoelt is dit effect minder dan als het de hele dag op je huid of in je haar zit. Er is overigens (nog) geen bewijs dat SLS toxisch of kankerverwekkend is.

Sulfaat in je shampoo

Ondanks dat SLS een sulfaat is wat je wil vermijden, zijn er ook sulfaten die minder krachtig zijn maar wel je haar goed reinigen door de oliën, vet en restproducten uit je haar te verwijderen. Dit is tenslotte de reden dat we een shampoo gebruiken. Een voorbeeld hiervan is Sodium Coco Sulfaat. Dit sulfaat is gewonnen uit kokosolie en mag in Denemarken zelfs in babyproducten worden gebruikt (en Denemarken heeft daar echt strenge wet en regelgeving voor)! Je kan er dus vanuit gaan dat dit een veilig sulfaat is om te gebruiken in shampoo. Het lastige hieraan is wel dat de manier hoe het verwerkt en geproduceerd wordt een belangrijke rol speelt in de kwaliteit en veiligheid van een ingrediënt. Denk bijvoorbeeld aan het milieu, hoe de stoffen bewerkt worden en wat de uiteindelijke samenstelling van het product is wat bij jou in de badkamer staat. In dit geval zeggen certificaten heel veel!

Wat kun je doen?

Er zijn dus verschillende soorten sulfaten, waarvan de effecten op je huid afhangen van de agressiviteit, de hoeveelheid en tijd dat deze op je huid zitten. Ik zie sulfaten als een belangrijk onderdeel van shampoo om deze functioneel te maken. Er zijn verschillende sulfaten, waarbij je kan proberen SLS te vermijden en te kiezen voor een shampoo die bijvoorbeeld Sodium Coco Sulfaat of Ammonium Lauryl Sulfaat bevat. Kies je toch voor een shampoo zonder sulfaat, dan bevat deze shampoo vaak een ander ingrediënt dat ervoor zorgt dat de shampoo schuimt of je haar schoon maakt; kijk in dat geval goed wat er is toegevoegd. 

bloem

 Yentl Murk Jansen

yentle murk jansen natulique lykkegaard gezondheidswetenschapper

Gezondheidswetenschapper
Gericht op ingrediënten in (natuurlijke) cosmetica en de effecten op je gezondheid

Na mijn studie Gezondheidswetenschappen en een Master Management, Policy Analysis and Entrepreneurship in Health and Life Sciences ben ik voor de natuurlijke cosmeticabedrijven NATULIQUE en LYKKEGAARD gaan werken. Hip, kwalitatief, uit Denemarken, Scandinavische uitstraling en gericht op de gezondheid van de mens. Met als doel om de cosmetica- en kappersindustrie transparanter, bewuster en gezonder te maken en iedereen te inspireren die gezonder en gelukkiger wil leven door natuurlijke, luxueuze cosmetica aan te bieden. Ik richt mij vooral op ingrediënten en de werking op het lichaam, met de motivatie om mensen te informeren over het belang van schone cosmetica. Wat je op huid smeert kan namelijk ook in je lichaam terecht komen en een effect hebben op je gezondheid en BrainBalance.

Zelf ben ik al natuurlijke haarproducten gaan gebruiken voordat ik bij deze bedrijven werkte. Niet door de ingrediënten of vanwege mijn gezondheid, maar omdat ik er simpelweg veel mooier en leuker haar door kreeg. Nu ik ook nog eens weet wat voor ingrediënten er in cosmetica zitten en wat natuurlijke ingrediënten ons kunnen bieden ben ik om. Ik bedoel, goede en gezonde producten gebruiken zonder al te moeilijk te doen en ook nog eens mooier haar en een mooiere huid krijgen – perfect.

Mijn doel? Mensen laten zien wat het belang is van kwalitatieve cosmetica met minder slechte stoffen erin, meer transparantie creëren, tips delen en het vooral makkelijker te maken om de juiste keuze te maken. Tijdens mijn studie lag de focus vaak op preventie: voorkomen is beter dan genezen. Precies dat is waar ik mij op wil richten 
DO IT FOR YOUR FUTURE SELF.

Rawlings AV, Harding CR. Moisturization and skin barrier function. Dermatologic therapy. 2004 Feb;17:43-8.
Heetfeld AB, Schill T, Schröder SS, Forkel S, Mahler V, Pfützner W, Schön MP, Geier J, Buhl T. Challenging a paradigm: skin sensitivity to sodium lauryl sulfate is independent of atopic diathesis. British Journal of Dermatology. 2020 Jul;183(1):139-45.
Wilhelm KP, Surber C, Maibach HI. Effect of sodium lauryl sulfate—induced skin irritation on in vivo percutaneous penetration of four drugs. Journal of investigative dermatology. 1991 Nov 1;97(5):927-32.

 

Laat een bericht achter

Alle berichten worden bekeken voordat ze worden gepubliceerd